• Bilancujeme v rámci ZELENEJ ŠKOLY – čo sa nám podarilo v jeseni 2020?

          • Chceme pripomenúť niekoľko vydarených akcií Zelenej školy:
            -na jar 2020 vytvorili žiaci 2.D krásne plagáty o rôznych liečivých rastlinách, aby sa navzájom o nich učili v rámci svojej triedy. V septembri 2020 (už ako žiaci 3.D) týmito plagátmi podporili rovesnícke vzdelávanie nielen v rámci tried 1.stupňa ZŠ, ale aj tried 2.stupňa ZŠ, pretože svoje plagáty dali na nástenku chodby školy na 3.poschodí, kde majú títo žiaci triedy:-) – foto tu.
            ...

            -23.októbra 2020 sme s užším Kolégiom Zelenej školy (Jakub a Samo z 8.A a Andrej z Tercie) prešli celý školský dvor a skontrolovali sme, ako sa darí našim minulý školský rok vysadeným takmer 40 ovocným kríkom – bielym a čiernym ríbezliam, červeným aj čiernym malinám - a našli sme aj prvé maliny:-) – foto tu.

            -23.novembra 2020 naša „akčná úderka“ Kolégia (Jakub a Samo z 8.A a Saška z Primy) zasadila na školskom dvore cibuľky narcisov a tulipánov:-) – foto tu.

            -v novembri 2020 žiak 6.B Oliver v rámci projektu z hydrauliky na fyzike zhotovil pre našu Zelenú školu napájadlo pre vtáčiky – boli sme ho spolu vyvesiť na strom na školskom dvore 3.12.2020 – foto tu.

            -v novembri 2020 sme úspešne spustili informovanie žiakov o našej súčasnej zelenoškolskej hlavnej téme „Zeleň a ochrana prírody“ na instagrame insta.gercenka, kde sme spustili tzv. „Zelené štvrtky“ – ich dizajnom sa každotýždenne venuje z Kolégia Zelenej školy najmä Jožko z triedy Sexta – ilustračné foto tu.

            -v decembri 2020 sme znovu vyhlásili na škole výzvu „Zasaďme si žeruchu aj v zime“, do akcie sa úspešne zapojilo niekoľko tried najmä z 1.stupňa ZŠ, ktoré sa učili v škole (žiaci na 2.stupni ZŠ a gymnáziu mali doma obmedzený prístup k semenám žeruchy, preto tentokrát ich účasť bola slabšia. Foto zapojených tried 3.B3.D nájdete tu. Obom týmto triedam Kolégium Zelenej školy udeľuje titul "Šampióni Zelenej školy za december 2020 v sadení žeruchy" - foto tu

            Kolégium Zelenej školy praje všetkým žiakom, učiteľom aj nepedagogickým pracovníkom školy spolu s ich rodinami požehnané vianočné sviatky a šťastný a čo najviac zdravý nový rok 2021:-)

            Renáta Tóthová, koordinátorka Zelenej školy

        • Mikuláš
          • Mikuláš

          •  V piatok všetkým deťom žiarili očká radosťou a boli plné očakávania. Z každej strany bolo počuť otázku: Kedy už príde? Pýtate sa, že kto? No predsa sv. Mikuláš. Na tento deň sa všetci žiaci 1.stupňa už veľmi tešili a pripravili si pre Mikuláša aj milé prekvapenia v podobe básničiek, piesní, či pekných obrázkov. FOTO No detí je na svete veľa a on je len jeden, tak sme museli byť trpezliví a čakať, kedy už zaznie zvonček za dverami triedy...

            Možno skôr ako zvonček sme začuli veselú hudbu, v sprievode ktorej prichádzal Mikuláš aj spolu s dvoma krásnymi anjelmi. Deťom porozprával niečo o sebe a prezradil aj to, že jeho vzorom v  živote bol Pán Ježiš. Na záver nám jeho pomocníci anjelici podarovali chutnú sladkosť, ktorú sme si medzi sebou navzájom vymenili a tak sme si pripomenuli, aké dôležité je obdarovať svojho blížneho. A možno nielen sladkosťou, ale aj milým úsmevom, či pekným slovom. FOTO

        • Adventná výzva piatakov
          • Adventná výzva piatakov

          • Prvého decembra sa vydali naši piataci na dlhú adventnú cestu. Spolu s hlavnými hrdinami z knihy Vianočné mystérium putovali nielen v priestore, ale aj v čase. Ich dobrodružstvo sa začalo v 21. v storočí v Nórsku, keď  sa Elisabet Hansenová rozbehla za jahniatkom, ktoré utieklo z hračkárskeho oddelenia obchodného domu, pretože už nevládalo počúvať drnčanie pokladníc a rozhovory o nákupoch.

            Každý jeden deň si piataci otvorili na vianočnom stromčeku jednu guľu, v ktorej sa ukrývala jedna časť príbehu a úloha, ktorú bolo potrebné zvládnuť. A tak sa piataci postupne zoznámili s Andrejom Radlinským, zakladateľom Spolku sv. Vojtecha, objavili tradičné symboly Švédska a Talianska, obliekli Michelangelovho nahého Dávida, zoznámili sa s rozprávkovou postavou Potkaniara či byzantským umením v podobe mozaiky. Karol Veľký ich inšpiroval k razbe mincí so svojím portrétom. V neposlednom rade lepšie spoznali apoštola Pavla, jeho Hymnus na lásku, ba dokonca svoju lásku k mamkám aj zhmotnili do malej pozornosti. A ešte mnoho, mnoho iného...

            Všetkým zapojeným žiakom ďakujeme za ich snahu, námahu a vynaložený čas. Špeciálne poďakovanie patrí žiakom Kvarty, ktorí tvorili technický a podporný tím adventného projektu. Technický tím tvorili Jakub Tulek, Jakub Porubec, Richard Sepši, Daniel Svitaň, Ivan Hrabčák a zvukové nahrávky nahovorila Slávka Košecká. FOTO

        • Európska noc výskumníkov
          • Európska noc výskumníkov

          • Tento rok sme sa nemohli zúčastniť na festivale vedy tak, ako po minulé roky. Európska noc výskumníkov prebiehala v online priestore. Študenti sa zúčastnili zaujímavej online prednášky nášho absolventa Ing.Tomáša Bertóka, PhD., EUR ING, ktorý nám predstavil svoju prácu a oboznámil nás so svojím výskumom pri diagnostike autoimunitných a onkologických ochorení. Študentom tiež vysvetlil, praktické využitie genetiky a génového inžinierstva v praxi.

        • Rozprávkový deň
          • Rozprávkový deň

          • Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna IV.B V tej triede bolo 22 žiakov. Mali jednu triednu učiteľku, ktorá už nechcela byť obyčajnou učiteľkou. Nuž sa 26.11. 2020 premenila na Čiernu kráľovnú a svojich žiakov premenila na rozprávkové bytosti. FOTO Netradičné vyučovanie v netradičných rozprávkových kostýmoch žiaci uvítali...

            A nielen žiaci, ale aj lektor anglického jazyka Steven Hughes z Elitenglish school, ktorý sa do tohto projektu zapojil. Žiaci na hodine anglického jazyka ukázali, ako perfektne zvládajú angličtinu. Rozprávkové príbehy, ktoré vytvorili boli veľmi pekné. Na konci hodiny z troch najlepších rozprávok sme vybrali tú najlepšiu. Napísala a prezentovala ju Hanka Ivanovičová. Za svoju prácu bola odmenená knihou. Rozprávkový deň pokračoval ďalej v slovenskom jazyku a matematike. Žiaci v rozprávkach hľadali vybrané aj nevybrané slová, dotvárali rozprávkový príbeh, a na matematike riešili rozprávkové príklady. Aby to bolo pestrejšie, každá skupina mala za úlohu takýto príklad vymyslieť Na konci vyučovania ich čakala aj sladká odmena a zdravý poklad, ktorý si museli nájsť. Nad tým všetkým dozerala kráľovná – triedna učiteľka. Sim - sala - bim.Napísala: Mgr. Anna Sidivárová.

      • Kontakty

        • Spojená škola Svätej Rodiny - základná škola a gymnázium
        • 02/38111178 - kancelária tajomníčky 0917 163 071 - riaditeľka školy 0917 179 628 - zástupkyne pre ZŠ
        • Adresa: Gercenova 10 85101 Bratislava Slovakia
        • IČO: 42178941
        • DIČ: 2023055617
        • Tajomník: tajomnik@svr.sk
        • Riaditeľka školy: Ing. Helena Jánošíková riaditel@svr.sk
        • Jazyková škola Elitenglish: J. Marček - 0907261179
        • Jedáleň: jedalensvr@gmail.com č. tel. 0914109109
        • Účet rodičovského združenia: SK03 1100 0000 0026 6474 4001 Tatra Banka
        • Školská psychologička: Mgr. Katarína Rychtariková e-mail: psycholog@svr.sk c.tel. 0907902566
        • Ekonomické oddelenie: 0917913463
        • Špeciálna pedagogička: Mgr. Mária Porubská - maria.porubska@svr.sk c.tel. +421 908 206 201
        • Výchovná poradkyňa: Mgr. Jana Hrabovska - jana.hrabovska@svr.sk