• Exkurzia na pošte

          • Položili ste si niekedy otázku, čo sa deje s listom, ktorý posielate poštou?

            Nuž, žiaci 7.B triedy to už vedia. V stredu 28.júna navštívili Hlavné spracovateľské stredisko pre poštové zásielky na Tomášikovej ulici v Bratislave.

            Na návštevu tohto strediska potrebujete mať špeciálne povolenie. Možno sa pýtate prečo? Odpoveď je jednoduchá. Tu sa spracúvajú všetky poštové zásielky z celého západného Slovenska vrátane tých peňažných. Poštové zásielky sem zvážajú autá v poštových vreciach či prepravkách.

            Počas dňa je zásielok na spracovanie menej. Hlavný nápor prichádza večer a v noci. Ak máte 18 a neprekáža vám nočná práca, môžete si to prísť vyskúšať. Hlavne v období Vianoc a sviatkov sa tu určite nebudete nudiť.

            Zásielky sa triedia na domáce a medzinárodné. Zásielky pre stredné a východné Slovensko smerujú na triedenie do Zvolena a Košíc. Bratislavské stredisko triedi zásielky, ktorých PSČ sa začína číslom 8.

            Listové zásielky v priebehu niekoľkých sekúnd spracuje veľká triediaca linka, ktorá prečíta PSČ a presunie list do priehradky pre konkrétnu poštu. Triedenie rozmernejších listových zásielok sa robí ručne. Každý okres tu má stojany s vrecami, do ktorých sa tieto zásielky triedia. Vrecia sa potom zaviažu a opatria uzáverom. Ten okrem názvu pošty obsahuje i pečiatku a dátum odosielajúcej prevádzkarne. 

            Triediacu linku na balíky sme videli na najvyššom poschodí. Zaberá priestor veľký asi ako naša telocvičňa. Na dopravníkový pás sme postupne vykladali jednotlivé balíky. Skener načítal adresu a balíky v jednotlivých „miskách“ putovali dovtedy, pokiaľ sa dostali k tej správnej šmykľavke, po ktorej skĺzli na stojany jednotlivých pôšt. Odtiaľ sa prekladajú do prepravných kontajnerov a neskoro v noci či skoro ráno putujú na príslušnú poštu, aby vám mohli byť včas doručené.

            Boli sme prekvapení, keď sme videli, v akom stave je budova a vnútorné priestory tohto triediaceho strediska. Takmer na každom kroku vidíte investičný dlh. Milo nás prekvapili poštové holuby, ktoré sme videli v budove, hoci zamestnancom robia viac starostí ako radosti.

            Na záver by sme sa radi poďakovali pani Šimovej, ktorá nám pomohla sprostredkovať túto zaujímavú exkurziu.

          • Súrodenci šachisti úspešne reprezentovali našu školu po celom Slovensku

          • Lukáš Janovíček, žiak 3.C našu školu aj tento rok úspešne reprezentoval na viacerých celoslovenských
            súťažiach v šachu. Z tých najvýznamnejších to boli:
             - Majstrovstvá Slovenska mládeže v Dudinciach, kde obhájil 5.miesto z minulého roka.

             - Majstrovstvá Slovenska družstiev v Senci, kde doviedol ako kapitán svoje družstvo
            k „zemiakovej medaile“.
             - Celoslovenská súťaž Grand prix mládeže, v ktorej si
            - vybojoval 1.miesto v západoslovenskom (Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky a Nitriansky
            kraj) finále v Prievidzi.
            - následne v Slovenskom finále v Smižanoch vybojoval pekné 4.miesto
            Prvé šachové skúsenosti zbierala aj jeho sestra Ema Janovíčková žiačka 1.B. Okrem 2 trofejí
            a niekoľkých medailí z menších turnajov sa jej podarilo prebojovať na vrcholné podujatie sezóny -
            Majstrovstvá Slovenska mládeže v Dudinciach. Vôbec sa tu nestratila a odniesla si výborné 7. miesto.
            Obom gratulujeme a želáme veľa šťastia a správnych ťahov v ďalších bielo - čiernych zápoleniach.

        • GEBA Cup
          • GEBA Cup

          • Vo štvrtok (22.6.2023) sme boli svedkami radosti, prekvapení a dobrého futbalu v podobe nášho Geba Cupu, ktorý sa konal na trávnikoch našich multifunkčných ihrísk už po druhý raz.

            Fotky z turnaja nájdete TU. Tento rok sme úplne prvýkrát boli svedkami finálového zápasu dievčenskej divízie, z ktorého si titul odniesol tím Babenky - deduško (príma). Tím Bratislava Lightning (oktáva) zas vo finále chlapcov odolal veľkej ofenzívnej snahe súpera a zápas ovládol 4:1.

            Na ihrisku najviac hviezdil Samuel Magáth (kvarta), ktorý si na svoje konto pripísal najviac gólov na turnaji. Svojou technickou hrou ohromil aj Jakub Krajniak (oktáva) a brankár Sven Chromek (kvarta), ktorý inkasoval len 10-krát. Našu cenu za najväčší prínos pre tím získava Alex Barilla (kvinta), ktorého snaha a odhodlanie, žiaľ, nestačili na postup tímu MFK Györ (kvinta) do vyraďovacej časti.

            Veľká vďaka patrí celému tímu študentskej rady (koordinátorom akcie Jozefovi Kalužayovi a Andrejovi Janíčkovi, a tiež aj Andrejovi Hajdúchovi, ktorý celú akciu pre nás zdokumentoval). Ďakujeme aj pánom učiteľom Strapkovi, Šimkovi, Štofkovi, Moštenanovi a Pašuthovi, ktorí si zodpovedne plnili úlohu rozhodcov v zápasoch. A v neposlednom rade ďakujeme aj vám, ktorí ste sa zapojili a bojovali o titul majstra gercenky, vidíme sa opäť o rok!

          • GercenkaFEST 2023

          • 3.6.2023 sa na našej škole uskutočnil už tradične náš obľúbený Gercenkafest. Výborné počasie, skvelé jedlo, úžasní hostia, super hudba a mnoho spirevodných atrakcií zaručilo, že sme spoločne strávili perfektnú a veselú sobotu. Ďakujeme všetkým, ktorí prišli a zabavili sa s nami. Viac úžasných momentov z nášho festivalu nájdete tu: GercenkaFEST foto

          • Exkurzia Osvienčim - Krakow - Wielička

          • V dňoch 22. a 23.5. 2023 sa naši žiaci zúčastnili exkurzie v Poľsku.

            Prvý deň navštívili koncentračný tábor v Osvienčime, kde si uctili obete holokaustu a nacizmu. Žiaci mohli vidieť ako väzni v tábore žili, pracovali a na obrázkoch, ktoré namaľovali preživší alebo na niekoľkých dobových fotografiách i to, ako zomierali... Vypočuli si rôzne príbehy ľudí a mohli sa spýtať na všetko, čo ich zaujímalo. Napriek krásnemu počasiu a okolitej sviežej jarnej zeleni bolo všade cítiť pochmúrnu atmosféru tohto miesta. Náladu zlepšil presun do Krakowa a jeho prehliadka, kde si pozreli krásne historické centrum mesta.

            Druhý deň patril prechádzke popri Wisle, kráľovskému zámku Wawel, a po krátkom presune si prezreli aj soľnú baňu Wieličku, kde sa zavŕtali vyše 135metrov pod zemský povrch a prešli vyše takmer 900 schodov. Exkurziu zavŕšili kúpou sladkostí so soľou a krowiek. Žiakom sa táto exkurzia veľmi páčila, pretože sa dozvedeli veľa zaujímavostí a videli množstvo pekných miest.

          • GercenkaFest 2023 - program

          • Prinášame časový harmonogram nášho festivalu. Ak by mohol niekto z rodičov pomôcť s prípravou pred festivalom a uprataním po festivale, nech sa zapíše do TABUĽKY. Vopred ďakujeme za pomoc.

          • Exkurzia

          • V utorok 28. 4. 2023 sa študenti navštevujúci seminár z chémie a biológie zúčastnili exkurzie v laboratóriu Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave. Študenti mali možnosť vidieť biochemické laboratóriá a dozvedieť sa, ako sa postupuje pri analýze biologického materiálu, ako sa vyrábajú preparáty a aké farbivá sa používajú na ich zafarbenie. Exkurziou nás sprevádzala sestra Miriam, ktorá je pracovníčkou onkologického ústavu.

          • Olympijský odznak všestrannosti

          • V stredu 19. 4. 2023 v hale Elán žiaci základnej školy a gymnázia reprezentovali našu školu v  krajskom kole Olympijského  odznaku všestrannosti (OLOV). Na prekážkovej dráhe si svoje sily zmeralo 184 žiakov z 23 škôl Bratislavského kraja.

          • Florbalový trunaj

          • Dňa 29. 3. 2023 sa žiaci 5.- 9. ročníka ZŠ a gymnázia zúčastnili florbalového turnaja „Super Florbal POHÁR žiakov ZŠ“. Do krajského kola chlapci nepostúpili, ale podali výborný bojovný výkon.

          • Slávik Slovenska 2023

          • Posledný mesiac na škole sa niesol aj v duchu príprav na súťaž ľudovej piesne - Slávik Slovenska 2023.

            Tento rok sme školské kolo súťaže organizovali spoločne so speváckym odborom Základnej umeleckej školy sv. Cecílie, ktorá pôsobí v našej škole. 25.apríla sa v školskej kaplnke stretlo veľa talentovaných spevákov a speváčok, vypočuť si ich prišli aj ich rodičia.

            Súťažili sme v troch kategóriach, celkovo sa súťaže zúčastnilo 45 žiakov a študentov našej školy. 

            Víťazi školského kola za školu postúpili do okresného kola, ktoré sa uskutočnilo 10.mája v Dome kultúry Lúky. 

            V 1.kategórii nás v okresnom kole reprezentovala Karin Nemčoková (2.A), v 2.kategórii Lia Kardelisová (6.C) a v 3.kategórii Tamarka Fendeková (tercia).

            V 1.kategórii sme získali čestné uznanie poroty a v 2.kategórii 2.miesto

            Všetkým našim deťom a študentkám, ktoré sa na súťaž poctivo pripravovali a následne sa školského a okresného kola súťaže zúčastnili, úprimne ďakujeme.

            Víťazom a víťazkám srdečne blahoželáme.

          • Biblická olympiáda

          • Dňa 25.4.2023 sa v priestoroch bratislavského seminára na Kapitulskej ulici konalo diecézne kolo Biblickej olympiády, ktorej hlavnou témou tento rok bola: Odvaha a dôvera v Boha. Našu školu úspešne reprezentovali žiačky tercie: Veronika Brillová, Karolína Drusková a Barbora Sklenková. V silnej konkurencii sa im podarilo obsadiť konečné druhé miesto. Všetkým súťažiacim gratulujeme a želáme im, aby im radosť z čítania a štúdia Sv. Písma naďalej nadchýnala a napĺňala srdce láskou pre Boha.

             

             

          • Geografická olympiáda

          • Henrieta Makovníková zo sekundy sa v krajskom kole geografickej olympiády (kategória F) umiestnila na 3. mieste. Blahoželáme!

          • ZBER papiera

          • Tento týždeň od 3.-5. 5. 2023 organizujeme ZBER PAPIERA - a vyhlasujeme týmto aj SÚŤAŽ TRIED. Papier možete nosiť pevne previazaný špagátom v menších (zdvihnutelných) kopách ku vchodu od telocvične ráno od 7.30-8.15, prípadne v stredu 3.5. aj poobede od 15.45-16.30. Do zberu možete priniesť staré noviny, časopisy, knihy (ale bez pevného obalu), kartóny, krabice. Ďakujeme, že sa zapojíte:-) 

          • Matematická olympiáda

          • Naša škola má veľmi šikovných žiakov. Potvrdzuje to aj zoznam úspešných reprezentantov v okresnom kole matematickej olympiády. Úspešných riešiteľov v kategórii Z5 doplnili účastníci  v ďalších kategóriách okresného kola, ktoré sa konalo 12.4. 2023.

            Samuel Onderik z primy sa umiestnil na štvrtom mieste v kategórii Z6, v kategórii Z7 Dominik Májek zo 7.C obsadil šiestu priečku a Ján Ivičič zo sekundy je úspešný riešiteľ. V kategórii Z8 obsadila Anna Švirlochová z 8.B piate miesto. 

            Všetkým blahoželáme!

          • VÝZVA ZELENEJ ŠKOLY

          • VYUŽÍVAJTE eko-dopravu aj CESTOU DO ŠKOLY -tento týždeň 24.-28.4.2023 môžete bicykle a kolobežky zaparkovať a zamknúť v ÁTRIU pri ŠKD:-)

    • Kontakty

      • Spojená škola Svätej Rodiny - základná škola a gymnázium
      • 02/38111178 - kancelária tajomníčky 0917 163 071 - riaditeľka školy 0917 179 628 - zástupkyne pre ZŠ
      • Adresa: Gercenova 10 85101 Bratislava Slovakia
      • IČO: 42178941
      • DIČ: 2023055617
      • Tajomník: tajomnik@svr.sk
      • Riaditeľka školy: Ing. Helena Jánošíková riaditel@svr.sk
      • Jazyková škola Elitenglish: J. Marček - 0907261179
      • Jedáleň: jedalensvr@gmail.com č. tel. 0914109109
      • Účet rodičovského združenia: SK03 1100 0000 0026 6474 4001 Tatra Banka
      • Školská psychologička: Mgr. Katarína Rychtariková e-mail: psycholog@svr.sk c.tel. 0907902566
      • Ekonomické oddelenie: 0917913463
      • Špeciálna pedagogička: Mgr. Mária Porubská - maria.porubska@svr.sk c.tel. +421 908 206 201
      • Výchovná poradkyňa: Mgr. Jana Hrabovska - jana.hrabovska@svr.sk